Pekarna prest Jagodic

 


 

Zgodovina - Vodiške preste

Preste so trdo, hrustljavo in slano pecivo, v obliki osmice. Pečene in kuhane, izvirajo iz kuhinj dominikanskega samostana v Adergasu pri Velesovem. Pekle so jih nune že okrog leta 1700. Poleg tega, da so jih pekle, so jih tudi kuhale. Želele so namreč obstojnejše pecivo, ki bo vzdržalo dalj časa. S kuhanjem preste dobijo tudi lesk. Ženske iz vasi so peko prest nato prenesle na svoje domove. Prestarstvo je tako postalo domača obrt.

Danes jih na takšen način pečejo le še v Vodicah, v pekarni prest Jagodic. Zato so ljudje preste iz velesovskih, preimenovali v vodiške preste. V družini Jagodic je peka prest že tradicionalna. Iz Adergasa jo je v Vodice zanesel praded, že daljnega leta 1920. Danes torej tradicijo nadaljuje že četrti rod.

Vodiške preste