![]() |
![]() |
![]() |
|
||
Postopek izdelave Postopek se prične z mešanjem testa v mešalniku. Ko je testo zamešeno, iz njega naredimo hlebce, katere pred tem stehtamo. Hlebec stisnemo in tudi razdelimo v ročnem stiskalnem stroju, ki je hkrati tudi delilni. Istočasno torej hlebec tudi že razdelimo na manjše, enake kose, ki jih nato delno zvaljamo v posebnem stroju. Dobljeni svaljek ročno podaljšamo še za približno tri dolžine ter iz njega oblikujemo preste. Pravilno vzhajane kuhamo v posebnem kotlu s čisto vodo. Ko se potopijo, obrnejo in splavajo na površje, so tudi že kuhane. Vsaka posebej, na manjšem loparju, roma v peč. Pečejo se v parni peči, pri temperaturi 300°C. Ko se zlato rumeno obarvajo, jih vzamemo iz peči. Že malo ohlajene premažemo s čopičem, namočenim v vodo in položimo v sol. Preste nato naložimo na palice, da se posušijo na zraku. Tako postanejo hrustljave. Hranimo jih v papirnati embalaži, v suhem in zračnem prostoru. To je še posebno pomembno zaradi soli, ki ne sme priti v stik z vlago. V primernih pogojih preste vzdržijo tudi več mesecev. Presta je torej trdo in hrustljavo pecivo. Vendar k nam prihajajo tudi kupci, ki si želijo mehkih prest. Presta je mehka le približno pol dne, nato počasi postaja hrustljava ali celo trda. Preste, ki so kot sveže najmehkejše, kasneje namreč, postanejo najtrše. Zato v takšno presto ne smemo zagristi, pač pa jo razlomimo in uživamo po koščkih, ki se nam raztopijo v ustih.
|
||
Damijan Jagodic - Domača obrt, Kamniška cesta 22, 1217 Vodice - GSM: 041 / 706-100 |